Over #100dagenzonder

Over #100dagenzonder

Dit blog volgt het experiment van een dertiger, die zichzelf gedurende honderd dagen een andere leefstijl aanmeet. Hij drinkt honderd dagen geen alcohol, snoept niet, eet geen snacks en verzint geen smoesjes om niet te sporten. Zijn bevindingen – in positieve en negatieve zin – houdt hij voor je bij.

Over de schrijver

Het experiment is in 2023 gestart door een jonge vader (1986). Zijn twee dochters, vriendin en hijzelf wonen in het zuiden van Nederland. Hij bekleedt een eindverantwoordelijke functie binnen een niet-commerciële organisatie. De combinatie van een naar een balans vindend gezinsleven en een drukke baan deed hem besluiten om zijn levensstijl rigoureus te veranderen. Gedurende een gemiddelde week dronk hij tien glazen alcohol (bier, wijn of iets sterkers), ging hij eenmaal uit eten en sportte hij twee tot drie keer. Dat sporten beperkte zich tot fitness en hardlopen (met afstanden rond de 10 kilometer). Hij heeft een grote voorliefde voor chocola, Haribo en is werkzaam binnen een organisatie waarbij het de gewoonte is dat alle medewerkers op of direct na hun verjaardag op iets lekkers trakteren (zo’n tachtig keer per jaar). Het is ook zijn gewoonte om na de felicitatiewensen gulzig gebruik te maken van deze traktatie.

Het experiment

Het experiment is even simpel als gecompliceerd: gedurende honderd dagen mag er geen druppel alcohol worden gedronken, dienen snoepjes en snacks in de breedste zin van het woord onaangetast te blijven en wordt er per dag minimaal 30 minuten gesport. Bij aanvang van het experiment is het gewicht vastgesteld en zijn het vetpercentage, de body mass index (BMI) en spiermassa berekend. De initiatiefnemer houdt een dagboek bij en weegt zichzelf dagelijks. Het experiment loopt vanaf 1 mei 2023. Over het waarom, hoe en wat lees je hier meer.